1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. На територията на Столична община ще бъде изграден градски „зелен“ коридор

На територията на Столична община ще бъде изграден градски „зелен“ коридор

Бюджетът по URBiNAT е в размер на 1,2 млн. евро

Столичната община беше одобрена за участие като водещ град в проект URBiNAT – URBan-Innovative-NATure, финансиран по Програма „Хоризонт 2020“ на Европейския съюз. Проектният консорциум включва още два водещи града: Порто (Португалия) и Нант (Франция), а градове – последователи са Брюксел (Белгия), Хое Тоструп (Дания), Сиена (Италия) и Нова Горица (Словения).

Програма „Хоризонт 2020“ предоставя безвъзмездна финансова помощ за реализация на „зелени“ решения в трите водещи града в проекта. С активното участие на гражданското общество всеки град партньор ще предложи за изпълнение проекти, включващи иновативни природосъобразни решения в четири области: Енергия, Вода, Околна среда и Биоземеделие, които ще  формират градски „зелен“ коридор. Като цялостно природосъобразно решение коридорът ще обедини инфраструктурни елементи и градски общностни инициативи, които ще се осъществят върху конкретна територия. Предстои общината да определи район, в който да бъде проектиран и изграден софийският „зелен“ коридор и да идентифицира проектните идеи, които да бъдат осъществени в него.

„Бюджетът на Столична община по URBiNAT е в размер на 1,2 млн. евро, като финансирането е 100% грант, предоставен от Европейския съюз“ – заяви заместник-кметът на София по инвестиции и строителство Ирина Савина.
Партньори на общината по проекта са УАСГ и Асоциацията за развитие на София. Срокът за изпълнение на предвидените дейности е 5 години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.