1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Франция е на път да стане най-големият пазар за биопродукти в ЕС

Франция е на път да стане най-големият пазар за биопродукти в ЕС

Все повече супермаркети отреждат специални щандове за месо и колбаси от биопроизводство

Франция е на път да стане най-големият пазар за биопродукти в Европейския съюз и да измести Германия от лидерската позиция. В момента оборотът, генериран с органично произведени земеделски стоки е в размер на 8 милиарда евро годишно, като бележи 15-проценет ръст за миналата година. Това поставя Франция на второ място в Общността.

На най-голяма популярност сред френските потребители се радват най-вече плодовете и зеленчуците, а напоследък и месото. Все повече супермаркети отреждат специални щандове за месо и колбаси от биопроизводство. Търговците в страната са облагодетелствани не само от голямото търсене, но и от все по-голямото предлагане. Според официални данни всеки ден се създават по 20 нови биостопанства.

Секторът става все по-важен и за икономиката, показва статистиката. Доказателство за това е броят на работните места - 134 хиляди през 2017-та, като всяка година се отбелязва ръст с 10 процента.

Наскоро френското правителство обяви, че дискутира премахването на специалните субсидии за биоземеделието. Това доведе до остри протести в бранша, като противниците на подобна крачка посочиха лошия опит на Холандия и Великобритания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.