1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Добра реколта очакват овощарите в Швейцария тази година

Добра реколта очакват овощарите в Швейцария тази година

Прогнозираната реколта ще бъде сред най-добрите за последните 10 години

Добра реколта очакват овощарите в Швейцария тази година. По данни на браншовата им организация ще съберат 251 хиляди тона ябълки и над 37 хиляди тона круши.

Горещото време през последните седмици се оказва добре дошло за овошките в Швейцария. Прогнозираната реколта ще бъде сред най-добрите за последните 10 години. Ябълките за директна консумация ще са с 30 процента повече, а тези за преработка бележат плюс от 83 на сто в сравнение със средното за предишните 5 сезона.

От ябълковите плантации се очакват над 133 хиляди тона плодове с първо качество, както и близо 25 хиляди тона с второ качество. Освен това ще има и 10 хиляди тона ябълки за преработка, отгледани в специално за целта направени градини.

Сушата има и недостатъци, отчитат производителите. На много места се налага допълнително напояване, свързано с по-високи разноски. Дали това ще се отрази на реколтата, все още не е ясно. След слабите добиви от миналата година, когато слани през пролетта увредиха повечето дръвчета, тази година овощарите са доволни и се готвят да започнат беритбата на ранните сортове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.