сряда, 19 Декември 2018, 05:50
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
09 Авг 2018 13:52 | Новини

Рекордни загуби за земеделските стопани в Австрия заради сушата

Засушаването започна още през пролетта, когато зърнените култури бяха в най-важния си вегетационен период

Рекордни загуби за земеделските стопани в Австрия заради сушата
Оцени статията
|

На минимум 210 милиона евро се изчисляват загубите на фермерите в Австрия заради сушата през тази година. По данни на застрахователните компании при някои от земеделските стопаните загубите са в размер на 130 милиона евро.

За периода от март до края на юли в северните и западните части на Австрия валежите са били с 85 процента под средното за последните 10 години, показват данните на синоптиците. Липсата на дъжд е довела до изсъхване на тревите по ливади и пасища. Засегнати са и култури като соя, царевица и захарно цвекло. 2018-та се очертава да бъде втората най-гореща година в Австрия, смятат метеоролозите.

Засушаването започна още през пролетта, когато зърнените култури бяха в най-важния си вегетационен период. "Тази година виждаме какви фатални последствия имат климатичните промени за селското стопанство. Те не засягат само фермерите, а цялото население. От износител на зърно ние се превърнахме във вносител, тъй като през 2018-та ще произведем само 80 процента от вътрешното потребление", се казва в доклад на най-голямата застрахователна компания в селскостопанския сектор.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker