1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зърнената реколта в Германия тази година ще достигне едва 36 милиона тона

Зърнената реколта в Германия тази година ще достигне едва 36 милиона тона

Жътвата на пшеницата и рапицата е към края си

Зърнената реколта в Германия тази година ще достигне едва 36 милиона тона, се казва в най-новата прогноза на агроведомството в Берлин. Причина за слабия резултат е продължителната суша през последните месеци.

Цифрите показват, че тазгодишната реколта ще е най-слабата от 1994 година насам, като изостава с 20 на сто спрямо 2017-та, когато бяха прибрани близо 45 милиона тона. Миналият месец прогнозата все още беше за 41 милиона тона. "Потребителите не бива да се притесняват, че ще стигнем до недостиг на хляб. На световния пазар има достатъчно пшеница", уверяват от агроведомството.

Актуалната прогноза е направена въз основа на засетите площи, посочени на 2 август от Федералната служба за статистика, както и на допитване до фермери за техните добиви.

Значително по-слаба се очаква да бъде и реколтата от сладка царевица, като прогнозата е за 2,3 милиона тона, което е почти наполовина спрямо миналата година. Причината е рязко намалената площ с тази култура, тъй като много земеделски стопани са предпочели да засеят фуражна царевица заради нарасналото търсене от страна на животновъдите и производителите на биогаз. Вместо миналогодишните 442 хиляди хектара, сега за сладка царевица са отредени само 276 хиляди хектара.

Междувременно жътвата на пшеницата и рапицата е към края си, близо 20 дни по-рано от обикновено. Качеството е сравнително добро. Реколтата от рапица е в размер на 3,5 милиона тона, с 19 процента по-малко от миналата година.

Според първите реални резултати, добивите от есенните посеви от пшеница се оценяват на 19 милиона тона, с една пета под миналогодишната реколта. Ечемикът ще даде над 7 милиона тона, т.е. минус 18 на сто. Като цяло тазгодишната зърнена реколта няма да е достатъчна за покриване на нуждите на вътрешния пазар, отчитат от земеделското минстерство на страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.