понеделник, 17 Юни 2019, 17:51
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия
11 Авг 2018 10:28 | Новини

Спад в цената на пилешкото месо

На тържищата в страната, замразеното пиле се предлага на цени от 3,07 лв./кг до 4,31 лв./кг

Спад в цената на пилешкото месо
Оцени статията
|

Понижават се  средните цени по веригата на предлагане на пилешко месо за страната през периода 25 юли – 1 август 2018 г. Изключение се наблюдава при замразеното пиле в големите супермаркети и при прясното, охладено пиле в по-малките магазини, където е налице повишение на средните стойности.

Пиле-замразено

На тържищата в страната, замразеното пиле се предлага на цени от 3,07 лв./кг (Ямбол) до 4,31 лв./кг (Добрич и Силистра). В осем области се регистрират разнопосочни изменения на цените на седмична база, в границите от -5,7% (София) до +3% (Кърджали), преобладаващо надолу, които водят до леко понижение на средната цена за страната с 0,5%, до 3,89 лв./кг.

В големите търговски вериги (ГТВ) цените на дребно на замразеното пиле варират от 4,39 лв./кг (Пазарджик, Пловдив и Хасково) до 5,50 (Разград). В пет области продуктът поскъпва с между 0,4% (Варна) и 9,1% (Силистра) спрямо предходната седмица, в резултат на което средната цена на дребно на замразеното пиле в големите супермаркети се повишава с 1%, до 4,84 лв./кг.

 

Предлагането на замразеното пиле в другите търговски обекти (ДТО) е в ценовия интервал от 4,55 лв./кг (Велико Търново и Габрово) до 5,25 лв./кг (Разград), като седмична промяна на цените се отчита единствено в София – понижение с 8,6%. Средната цена на замразеното пиле в по-малките магазини за страната е 4,82 лв./кг, с 0,4% по-ниска на седмична база.

Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в по-малките магазини е с 0,02 лв./кг по-ниска от тази в големите търговски вериги, като най-голяма разлика в тази посока се наблюдава в Силистра – 0,54 лв./кг. В девет области цените на продукта в ДТО са с до 0,61 лв./кг (Кърджали) по-високи от тези в ГТВ.

Маржът между цените на едро и на дребно на замразеното пиле е средно 0,95 лв./кг за големите супермаркети и 0,93 лв./кг за по-малките магазини, като за ГТВ е най-голям в Ямбол – 1,68 лв./кг, а за ДТО – в Ловеч – 1,54 лв./кг за ДТО.

Пиле – прясно, охладено

По области, търговията на едро с охладено пиле е в ценовите граници от 3,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово и Търговище) до 5,16 лв./кг (Русе). Изменение на цените на седмична база се наблюдава единствено в Габрово – намаление с 1,3%, което води до понижение на средната цена за страната на охладеното пиле с 0,2%, до 4,62 лв./кг.

В големите супермаркети охладеното пиле се предлага на цени от 4,54 лв./кг (Кърджали, Пазарджик и Стара Загора) до 5,39 лв./кг (Варна и Кюстендил). В дванадесет области продуктът поевтинява на седмична база, в рамките на 1,1% - 9,9% (най-значително в Кърджали и Стара Загора), докато в други три – поскъпва – с между 1,3% (Хасково) и 8,5% (София). Така, средната цена за страната намалява с 2% спрямо нивото от предходната седмица, до 4,88 лв./кг.

В по-малките магазини цените на охладеното пиле се движат от 4,53 лв./кг (Русе) до 5,57 лв./кг (Благоевград и Кюстендил). Седмична промяна на цените се регистрира единствено в София – повишение с 11%, в резултат на което средната цена за страната се покачва с 0,4%, до 5,05 лв./кг.

През изминалата седмица цените на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини са средно с 0,17 лв./кг по-високи от тези в големите търговски вериги, като разликата в тази посока достига до 0,61 лв./кг в Стара Загора. В пет области цените на продукта в ДТО са с до 0,29 лв./кг (Перник) по-високи от тези в ГТВ.

Маржът между цените на едро и на дребно на охладеното пиле е средно 0,26 лв./кг за големите супермаркети и 0,43 лв./кг за по-малките магазини, като е най-голям за ГТВ във Велико Търново и Габрово – 1,14 лв./кг, а за ДТО – във Велико Търново – 1,35 лв./кг. В девет области цените на дребно в ДТО са с до 0,42 лв./кг (Русе) под тези на едро. Сходна ситуация се наблюдава и в големите супермаркети в Ямбол, Сливен, Бургас и Русе, където продуктът се търгува с между 0,15 лв./кг и 0,63 лв./кг по-евтино отколкото на едро в същата област.   

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker