четвъртък, 27 Юни 2019, 00:50
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия
13 Авг 2018 10:03 | Новини

БАБХ ще възложи диагностиката на взетите проби за чума на лаборатории в ЕС

Решението е взето след породилите се в обществеността съмнения

БАБХ ще възложи диагностиката на взетите проби за чума на лаборатории в ЕС
Оцени статията
|

Българската агенция за безопасност на храните прекратява конкурса за избор на фирма за доставки на препарати и китове за диагностика на чумата по дребните преживни животни, съобщи на извънредна пресконференция изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев. Взетите близо 8 хиляди проби в 20-километровата зона около огнищата в Ямболско и Бургаско ще бъдат изследвани в лаборатории от Европейския съюз, посочени от Генерална дирекция САНТЕ на Европейската комисия (ЕК). Финансирането на изследванията отчасти ще се поемат от ЕК след съответните одити, които се правят при възникване на подобни извънредни ситуации в държавите членки.

БАБХ ще разполага с препарати за диагностика, които ще бъдат предоставени на страната ни от банката за ваксини и диагностикуми към Европейската комисия.

Решението е взето след породилите се в обществеността съмнения, че фирмата, притежаваща необходимите права да дистрибутира препаратите за диагностика, към която БАБХ се е обърнала за тези доставки, е създадена много скоро преди обявяването на поканата. „Обърнали сме се към тази фирма, защото тя единствена има пълномощно да регистрира и продава продуктите, предмет на поръчката от френската компания IDvet Genetics.

„БАБХ юридически е действала напълно законно“, обясни д-р Илиев, като подробно разясни етапите на процедурата, за които ви информирахме на 9 август.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker