1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нова Зеландия забранява найлоновите торбички

Нова Зеландия забранява найлоновите торбички

Изчисленията показват, че всяка година на боклука се изхвърлят 750 милиона найлонови торбички

Тотална забрана за еднократните найлонови торбички ще въведе Нова Зеландия в рамките на една година, обяви министър-председателят на страната. Търговците ще получат 6 месеца гратисен период, в който да прекратят употребата им. При нарушения ги грозят глоби до 100 хиляди новозеландски долара, което е равно на 60 хиляди евро.

"Отказваме се от найлоновите торбички за еднократна употреба, за да запазим репутацията на Нова Зеландия като зелена и чиста страна", каза премиерът Ардърн при обявяването на забраната. По думите й, всяка година новозеландците употребяват няколко стотин милиона торбички, повечето от които в крайна сметка отиват в реките, а от там попадат в океана.

До правителственото решение се стигна, след като еко-активисти внесоха протестна декларация, подписана от 65 хиляди души, с която настояват властите да вземат сериозни мерки.

Според статистиката, Нова Зеландия е сред водещите развити страни, когато става дума за отпадъци от домакинствата. Изчисленията показват, че всяка година на боклука се изхвърлят 750 милиона найлонови торбички, или 154 бройки на глава от населението.

Точната дата за влизане в сила на забраната все още не е ясна, но от правителството призоваха гражданите да се включат в дискусията и до 14 септември да представят своите виждания по въпроса. От опозицията обвиниха Ардърн, че се занимава с незначителни неща, които нямало да променят ситуацията.

Повече от 40 държави в цял свят вече са забранили найлоновите торбички. Според данните на ООН първата стъпка е направена от Бангладеш през 2002 година. През 2003-та Република Южна Африка спря използването на пликовете, след като те се бяха превърнали в същинска напаст, замърсявайки огромни пространства в държавата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.