1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Служители на Националния институт по метеорология и хидрология излязоха на пореден протест в София

Служители на Националния институт по метеорология и хидрология излязоха на пореден протест в София

Протестиращите са обидени и от ниското заплащане на труда им

Служители на Националния институт по метеорология и хидрология излязоха на пореден протест в София. Причината – постоянният недостиг на финансиране за оперативната дейност, който поставя под въпрос работата на Института. Недоволството е и срещу ръководството на Българската академия на науките, която разпределя неадекватно бюджета на академията и ощетява синоптиците. Протестиращите са обидени и от ниското заплащане на труда им.

Настояването е НИМХ да бъде изваден от структурата на БАН, като Институтът придобие статут на самостоятелно автономно научно-приложно звено със собствен бюджет от държавата под директно управление на Министерството на образованието. Заплатите на повечето служители са малко над минималните за страната. Те работят и със стара техническа база.

Премиерът Бойко Борисов даде нов ултиматум на протестиращите от НИМХ и ръководството на БАН. Призова ги най-накрая да си решат проблемите или в противен случай той и държавата ще им ги решат. Припомням, че премиерът даде краен срок на двете страни да се разберат. Този срок беше 22 август, решение обаче няма, което предизвика протеста. Шествието тръгна от централата на БАН и стигна Министерския съвет.

Автор: Данаил Андреев

Подробности гледайте в новините на телевизия Агро ТВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.