1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Преговори със Съединените щати за уреждане на спора за говеждото месо предлага ЕК

Преговори със Съединените щати за уреждане на спора за говеждото месо предлага ЕК

Получават ли американските фермери справедлив дял от пазара в Европа?

Еврокомисията предлага преговори със Съединените щати за уреждане на спора за говеждото месо. Официалните разговори са по повод безпокойството, че американските фермери не получават справедлив дял от пазара в Европа. Тази стъпка не е част от постигнатото споразумение между председателя на еврокомисията Жан-Клод Юнкер и президента на Америка Доналд Тръмп през юли, но може да послужи за намаляване на засилващото се напрежение в търговските отношения между трансатлантическите партньори. Еврокомисията съобщи, че ще поиска от страните - членки на ЕС, мандат за преговори, за да уреди дългогодишния спор в Световната търговска организация за износа на говеждо месо от САЩ. 

Спорът засяга съществуващото споразумение от 2009 г., което позволява на САЩ да изнасят 45 хил. тона годишно от говеждото месо без хормони. Същата квота обаче е достъпна и за останалите страни - износителки на говеждо месо, като Австралия и Уругвай. Те взимат от дела на американските фермери. Предложенията на Еврокомисията включват разпределянето на част от съществуващата квота конкретно за САЩ и евентуалното разделяне на цялата квота сред страните износителки. 

През 2016 г. Вашингтон поиска споразумението да бъде преразгледано. ЕС предостави квотата, след като органът за обжалване на СТО постанови през 1998 г., че забраната на Евросъюза за внос на говеждо месо, третирано с някой от шестте специфични хормона за стимулиране на растежа, нарушава правилата на Световната търговска организация.


 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.