1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Временна забрана за внос на свине и свинско месо от България в Русия

Временна забрана за внос на свине и свинско месо от България в Русия

Решението за мярката е свързано с идентифицирането на вируса на африканска чума по свинете у нас

Русия временно забранява вноса на свине и свинско месо от България, предава РИА Новости. Решението за налагане на временна забрана е свързано с идентифицирането на вируса на африканска чума по свинете (АЧС) у нас.

"От 6 септември Росселхознадзор налага временни ограничения на доставките за Русия от всички райони на територията на Република България на живи прасета, свинско трупно месо, свинско и продукти, съдържащи свинско месо, свински ембриони и сперма от нерези", се казва в изявление.

Посочено е, че изключение представляват продуктите, които са били обработени по технология, която гарантира унищожаването на вируса на АЧС: готови продукти от свинско месо; готови продукти, съдържащи свинско или животински суровини от свинско месо; суровини от животински произход от свинско месо, предназначени за производство на фуражи за непродуктивни животни и за животни с ценна кожа.

Агенцията добавя, че АЧС е проникнала в България, въпреки че през август 2018 г. страната е започнала да изгражда 130-километрова ограда по границата с Румъния, за да предотврати свободното движение на диви свине. В момента българските ветеринарни служби провеждат епизоотично проучване, за да установят източника на инфекцията.

В края на август огнище на африканска чума беше открито в с. Тутраканци, Провадия. Ден по-късно започна евтаназията на животни в района, а министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов обеща обезщетение по пазарни цени на собствениците на регистрирани свине.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.