1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ЕК ще излезе със законодателно решение за прекратяване на двойния стандарт при храните

ЕК ще излезе със законодателно решение за прекратяване на двойния стандарт при храните

Евродепутатите гласуваха доклад, с който предлагат практиката да бъде призната за нелоялна

Двойното качество при храните да се счита за нелоялна практика и фирмите, които произвеждат такива продукти, да бъдат глобявани с 4% от годишния си оборот,  решиха евродепутатите. С приетия доклад Европейският парламент признава официално наличието на разлики в качеството на продуктите, които се предлагат в страните от Източна и Западна Европа. До края на годината Европейската комисия трябва да излезе със законодателно решение за прекратяване на порочната практика.

Проучванията за наличието на двоен стандарт при храните започват още през 2011 г., когато сравнение между едни и същи продукти, закупени в седем европейски страни, показва, че те са с доста различен състав. Оттогава са направени редица проучвания, включително и в България. Резултатът – потребителите често са подведени. Опаковката е еднаква, а съдържанието е различно, защото критериите са различни.
 
ЕП официално призна, че двоен стандарт за различните страни има и че използването му от производителите трябва да бъде спряно. С 464 гласа „за”, 58  „против” и 127 въздържали се, депутатите гласуваха доклад, с който предлагат практиката да бъде призната за нелоялна, а фирмите нарушители да бъдат санкционирани, обясни евродепутатът от БСП Момчил Неков.

"Най-важните изводи от целия доклад, който беше приет - до края на 2018 г. трябва да приключат всички анализи, за да може най-късно в началото на 2019 г. да се премине към промяна на законодателството, а именно директива, която ще признава двойното качество при храните като нелоялна търговска практика и фирми, които произвеждат такива продукти, ще бъдат глобявани с 4% от годишния оборот на самата компания", посочи Неков.
 
След решението на ЕП, че продукти с една и съща марка трябва да имат еднакво съдържание във всички страни от Европейския съюз, на ход е ЕК, която трябва да предложи законодателство, за да бъде премахнато двойното качество.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.