1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Нови случаи на Африканска чума по свинете в Белгия

Нови случаи на Африканска чума по свинете в Белгия

Във Валония бяха въведени строги мерки за сигурност

За нови три случая на Африканска чума по свинете съобщиха от белгийското земеделско министерство. Мъртви диви прасета са открити в югоизточната част на страната.

По искане на белгийския земеделски министър Дени Дюкарм темата за заболяването беше включена като една от основните точки в дневния ред на предстоящата през следващата седмица неформална среща на Аграрния съвет във Виена. Опасенията, че Африканската чума ще зарази и домашните свине в Западна Европа, стават все по-актуални, смятат експерти в Брюксел. Болестта вече не е само източноевропейски феномен, но все още не е ясно как вирусът е "прескочил" Германия, за да стигне от Полша и Чехия до Белгия.

Междувременно във Валония, френскоговорещата част на Белгия, бяха въведени строги мерки за сигурност. Земеделският министър Рене Колен издаде забрана за придвижване в регион, който обхваща 63 хиляди хектара. В гората, в която бяха открити мъртвите глигани, са забранени както ловът, така и горскостопанска дейност.

Експерти по заразните болести към Европейската комисия предполагат, че болестта ще засегне още поне 500 диви свине през следващите дни и седмици. Насрочена е спешна среща между белгийски, френски и люксембургски експерти, които ще обсъдят мерки за изолиране на заразените животни. Един от вариантите е около въпросната гора да бъде изградена ограда, която да задържи глиганите на място и да улесни умъртвяването им.

Зоната за сигурност, очертана от белгийските власти, обхваща 14 общини с повече от 60 свиневъдни стопанства. Достъп до региона имат само ветеринарни лекари. На фермерите им е забранено да се придвижват с превозни средства, с цел да не разнасят вируса. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.