1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Валония отпуска 1 млн. евро за борба с африканската чума по свинете

Валония отпуска 1 млн. евро за борба с африканската чума по свинете

Активирана е и електронна система за предупреждение

1 милион евро отпуска земеделското ведомство в белгийския регион Валония за борбата с африканската чума по свинете. Парите са част от мащабна програма за ограничаване на заболяването, съобщи министърът на земеделието, туризма и културното наследство Рене Колен след срещата си с кметовете от засегнатите общини и представители на пограничните региони в съседен Люксембург.

Основната задача за властите в региона е да ограничат достъпа до 63 хиляди хектара гора, в която преди дни бяха открити 6 мъртви диви свине, станали жертва на африканската чума. За целта около гората ще бъде издигната ограда, а по всички пътища в околността ще бъдат поставени предупредителни знаци.

Активирана е и електронна система за предупреждение, която изпраща СМС на всеки, който навлезе в забранената за движение зона. Предстои среща между валонския и фламандския земеделски министър, на която ще се обсъдят допълнителни мерки на национално ниво.

Междувременно централното правителство в Брюксел създаде кризисен щаб и назначи ветеринарният лекар Мириам Ложо за координатор на всички действия. Досега Ложо е работила в Националната служба за сигурност на храните.

Свиневъдите в страната вече имат затруднения във връзка с африканската чума. Девет държави извън Европейския съюз забраниха вноса на белгийско свинско месо. Сред тях са Южна Корея, Китай, Беларус и Мексико.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.