1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Расте списъкът с държавите, които спират вноса на свинско месо от Белгия

Расте списъкът с държавите, които спират вноса на свинско месо от Белгия

Междувременно в провинция Лимбург, в югоизточната част на Валония, бяха открити още пет мъртви диви свине

Расте списъкът с държавите, които спират вноса на свинско месо от Белгия. В момента той включва 11 извъневропейски страни. След като в началото на седмицата ограничения въведоха страни като Китай, Южна Корея и Япония, сега подобна мярка предприемат Южна Африка, Япония и Сингапур.

Забраните са сериозен удар срещу месопроизводството в Белгия, обяви министърът на земеделието Дени Дюкарм в Брюксел. "45 процента от нашия износ за трети страни са насочени към Китай и Южна Корея, половината от нашето свинско месо е предвидено за експорт", допълни той. Най-големите вносители в Европейския съюз са Германия и Франция.

Браншовата организация на белгийските търговци на месо се опасява, че към списъка с държави, забранили вноса, ще се включат още трети страни. Това би било непреодолим удар срещу свиневъдството в страната.

Междувременно в провинция Лимбург, в югоизточната част на Валония, бяха открити още пет мъртви диви свине, съобщиха от агроведомството. Все още не е ясно дали и те са станали жертва на aфриканската чума.

Фламандският регион, северната част на Белгия, също се подготвя за епидемията. На среща между регионалните земеделски министри бяха обсъдени спешни мерки, с които да се предотврати преминаването на заразата на Север. Там се намират най-големите свиневъдни стопанства в страната.

Свинефермерите в рисковата зона във Валония, която обхваща 63 хиляди хектара, междувременно започнаха да издигат допълнителни огради около стопанствата си, за да спрат евентуален директен контакт между техните животни и диви свине.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.