1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Нови случаи на африканска чума по свинете в Китай, цената на месото се покачва

Нови случаи на африканска чума по свинете в Китай, цената на месото се покачва

Oбщият брой на огнищата в Китай нарасна на 21

Епидемията от aфриканска чума по свинете в Китай започва да се отразява и на цените на свинското месо в страната. Докато в северните региони месото поевтинява, в източните части цените тръгнаха нагоре.

От съобщение на земеделското министерство става ясно, че в страната са регистрирани нови три случая на заболяването в свиневъдни стопанства. Засегнати са три различни провинции, сред които и автономния регион Вътрешна Монголия.

С това общият брой на огнищата в Китай нарасна на 21, пръснати в седем провинции. Случаят във Вътрешна Монголия означава, че и за съседните провинции се въвежда забрана за транспорт на живи свине и месо. Тя е в сила за общо 17 провинции – седем с огнища и десет съседни.

В резултат на строгите мерки, включващи и закриване на тържища за живи животни, вече няма възможност за транспортиране на свине от северните части на страната, където е концентрирана голяма част от производството, към кланиците на Юг. Съответно има и голяма разлика при цените на месото. Докато във Вътрешна Монголия изкупните цени са паднали с 2,5 процента в рамките на една седмица, в южните региони около Шанхай е отчетен ръст от близо 15 на сто. В момента средната изкупна цена за цялата страна е около 1,80 евро за килограм живо тегло.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.