понеделник, 17 Юни 2019, 17:32
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия
25 Сеп 2018 11:22 | Новини

Ловци ще протестират срещу подготвяната забрана за групов лов на дива свиня

Засегнати са около 220 дружинки

Ловци ще протестират срещу подготвяната забрана за групов лов на дива свиня
Оцени статията
|

Протест на ловци срещу подготвяната забрана за групов лов на дива свиня ще спре движението на ферибота Никопол - Турну Мъгуреле при град Никопол. Засегнати са около 220 дружинки или близо 6000 ловци от ловностопански райони от Русе до Видин, пише bnr.bg.

Близо 50 ловци от 12 ловни дружинки препречиха пътя с коли и не допуснаха достъпа за ферибота. Ловците издигнаха плакати с надписи: "Няма aфриканска чума. Трябва да има лов". Те настояват да не се издава заповед от Министерството на земеделието за забрана на групов лов на диви свине в район от 10 километра от река Дунав - от Видин до Русе. Смятат, че така не може да се извършва мониторинг на дивите прасета и няма да бъдат открити болни, ако има такива.

Протестът е срещу готвената заповед на Министерството на земеделието, свързана с откритата африканска чума по свинете и ограничаване на разпространението. Защо протестират ловците, обясни Росен Генов.

"Във връзка с готвената заповед за забрана на груповия лов на дива свиня в пограничните райони в десеткилометровата зона от Русе до Видин, като смятаме, че по този начин, ограничавайки правата ни, не допринасят с нищо за намаляване популацията на дива свиня, която се смята за един от източниците на заразата с африканска чума по свинете. Не може да се осъществи по никакъв начин мониторинг, защото ловците няма да бъдат на терен в гората, няма да могат да отстрелват тези животни и съответно няма да могат да намират евентуално трупове на такива починали животни от болестта. Противоречиви са желанията на държавата. В стремежа си да ограничи тази забрана веднъж ни призовава да ловуваме интензивно, за да намалим по-голямата популация на дива свиня и веднага респективно след това пък ни забранява да ловуваме".

Според изпратени преди време указания на Агенцията по безопасност на храните, днес е крайният срок ловните дружини да изградят в своите райони ями за съхранение на странични животински продукти. Изискването е ямите да са достъпни за високо проходима техника. Контролът по изпълнението е възложен на местните горски дирекции. В най-малко 10 членки на Европейския съюз вече има регистрирани случаи на африканска чума по свинете, съобщи Европейската комисия.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker