1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Австрия е против съкращенията на бюджета за Общата селскостопанска политика

Австрия е против съкращенията на бюджета за Общата селскостопанска политика

Основната тема на дискусиите беше бъдещето на Втория стълб

Австрия е против съкращенията на бюджета за Общата селскостопанска политика. Това обяви австрийският министър на земеделието Елизабет Кьостингер по време на неформалната среща на Аграрния съвет.

Основната тема на дискусиите беше бъдещето на Втория стълб на Общата селскостопанска политика след 2020 година. Според австрийското председателство дупката в бюджета, която ще се отвори след излизането на Великобритания, не може да бъде запълнена само от страните, които са нетни вносители.

"Сега сме все още в началото на преговорите, но отсега мога да кажа, че страни като Австрия, които внасят повече в бюджета, отколкото получават, не бива да понесат цялата финансова тежест на Брекзит", посочи Кьостингер. Тя е против съкращения на бюджета за селско стопанство и смята, че без подкрепата от Брюксел фермерите в Европа няма да могат да оцелеят. Затова и Виена ще се противопостави на плана на Европейската комисия да намали средствата за Втория стълб, които служат най-вече за развитието на селските райони.

"Вторият стълб е особено важен, тъй като финансира с парите на данъкоплатците проекти с обществено значение", изтъкна Кьостингер. Мерките за развитие на селските райони се ползват с голямо доверие и се радват на широко обществено одобрение, особено когато става дума за опазването на околната среда и за подкрепата на биоземеделието.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.