1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. САЩ и Канада се разбраха за НАФТА

САЩ и Канада се разбраха за НАФТА

Това ще запази една от най-големите зони за свободна търговия в света

Часове преди изтичане на поставения от Доналд Тръмп срок Съединените щати и Канада се разбраха да продължат тристранния търговски договор, в който участва и Мексико. Това ще запази една от най-големите зони за свободна търговия в света.

За да се стигне дотук, бяха нужни дълги преговори, при които най-големите възражения идваха от страна на Вашингтон. След като преди месец Съединените щати и Мексико постигнаха частично споразумение, пробивът при разговорите с Канада дойде в последния момент. В бъдеще познатият под името НАФТА договор вече ще се казва "Американско-мексиканско-канадско споразумение за свободна търговия". В съобщение на Белия дом се казва, че договорът ще доведе до свободни пазари, справедлива търговия и сериозен икономически ръст в региона.

НАФТА беше сключен през 1994 година и обхваща близо половин милиард души, както и икономическа мощ на стойност 23 милиарда долара. Търговският обмен на Съединените щати с двете съседни държави е за 1,3 милиарда долара.

С встъпването си в длъжност Тръмп постави съществуването на НАФТА под въпрос и наложи предоговаряне на условията, изтъквайки, че неговата страна е поставена в неравностойно положение. Спорни бяха канадските вносни мита за млечни продукти и автомобилната индустрия. Заради по-ниските надници много американски компании бяха преместили производствени мощности в Канада и Мексико, откъдето изнасяха коли за цял свят, включително и за Съединените щати.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.