вторник, 21 Май 2019, 08:11
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
27 Окт 2018 | Прояви

Празник на смилянския фасул

с. Смилян

Празник на смилянския фасул
Оцени статията
|

Народно читалище „Проф.Асен Златарев“ организира традиционният за с. Смилян – Празник на Смилянския фасул. Той се провежда всяка година в последната събота на месец октомври, когато жителите на смолянското село са прибрали вече реколтата си. Началото на събитието ще е на 27-ми октомври 2018 г. и ще бъде отбелязано с топовно гръмване на фасулено топче от автентично смилянско оръдие.

Традиционен поминък на смилянци е отглеждането и обработката на фасул, а особено прочути са с производството на едрия салатен фасул. Обработването му става ръчно, а наторяването става само с оборски тор /естествен, разбира се/. Местните наричат смилянския фасул – „фасульовица“, а данни за отглеждането му в района има от 250 години.

В рамките на празника се провеждат няколко конкурса:

– за ястие от фасул;

– за пано от фасул;

– за най-добър производител на фасул.

Освен конкурси се провеждат много дегустации, изложби, състезания, музикална програма с много песни и танци. Всички дейности и атракции в празника са насочени към „фасуьовицата“ и дори най-малките ще се включат в празника със специално подготвена програма. Най-очакван обаче си остава Конкурса за най-хубаво бобено пано, в който участниците имат възможност да развихрят въображението си.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker