1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Около 157 милиона тона мляко ще доставят европейските фермери тази година на млекопреработвателните компании

Около 157 милиона тона мляко ще доставят европейските фермери тази година на млекопреработвателните компании

Причина за по-песимистичната прогноза е горещото и сухо лято

Около 157 милиона тона мляко ще доставят европейските фермери тази година на млекопреработвателните компании. Това се казва в най-новата краткосрочна прогноза на Европейската комисия. През юни анализаторите в Брюксел предполагаха ръст от малко над 1 процент спрямо 2017-та. Сега увеличението се очаква да достигне 0,8 на сто.

Причина за по-песимистичната прогноза е горещото и сухо лято, което доведе до недостиг на фуражи за животните в много страни от Европейския съюз. В резултат редица стопани предадоха голям брой млечни крави и юници в кланиците.

Изчисленията на Комисията показват, че за периода от януари до юли тази година доставките на мляко са били с 1,7 процента по-големи от тези през 2017-та. За оставащите до края на годината месеци се очаква обаче спад от 0,3 процента спрямо същия период на миналата година. Увеличение на млеконадоя със средно 2 до 3 на сто ще има в Германия, Белгия, Италия, Испания и Полша. Значително по-малки ще са доставките в Ирландия, заради сушата, както и в Холандия, където има нови предписания за намаляването на фосфатите. За 2019 година се очаква ръст на млеконадоя с около 1 процент.

Лятното преброяване на добитъка в 13-те държави, обединяващи 90 процента от млечните крави в Европейския съюз, показа, че поголовието на животните е намаляло с 0,1 процента до 20 милиона и 780 хиляди.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.