1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нови квоти за риболова в Балтийско море определиха министрите от Европейския съюз на Аграрния съвет в Люксембург

Нови квоти за риболова в Балтийско море определиха министрите от Европейския съюз на Аграрния съвет в Люксембург

Друга важна тема на срещата беше кризата в захарния сектор

Нови квоти за риболова в Балтийско море определиха министрите от Европейския съюз на Аграрния съвет в Люксембург. Друга важна тема на срещата беше кризата в захарния сектор.

При херингата разрешеното количество пада с 48 процента, докато за треската в западната част на морето ще има увеличение със 70 на сто. С решението си относно херингата министрите останаха далеч под предложението на Европейската комисия, която искаше уловът да се намали с 63 процента. През май експерти предложиха следващата година уловът на херинга да се забрани, за да се възстанови популацията. Това предложение не беше прието от Брюксел, заради опасения от фалити на рибарите. При треската също има разминаване между становището на Комисията и министрите, отговорни за риболова. Комисията искаше увеличение с 31 процента, ресорните шефове вдигнаха квотата със 70 на сто.

Изразени в цифри, новите квоти означават, че догодина в западната част на Балтийско море ще могат да се хванат 4600 тона херинга и около 2000 тона треска. По-големи са квотите и за камбала – плюс 43 процента, както и за Балтийската цаца – плюс 3 на сто.

Италианската делегация поиска Брюксел да предприеме специални мерки за подкрепа на производителите на захарно цвекло, тъй като цената на бялата захар в Европа в момента е на рекордно ниско ниво – 356 евро за тон.

Зад искането на Рим застана и Мадрид. Испанският земеделски министър Луис Планас Пучадес предложи Европейският съюз да интервенира на пазара и да изкупи големи количества захар, за да стабилизира цените. Призиви за подобни мерки отправиха и Франция, Полша, Румъния, Унгария и Гърция.

В същото време страни като Германия, Дания и Словакия посочиха, че захарните квоти в Европа бяха премахнати едва преди една година. Агрокомисар Фил Хогън също не се съгласи с исканията за подкрепа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.