1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Франция предприема мерки срещу разпространението на африканската чума по свинете

Франция предприема мерки срещу разпространението на африканската чума по свинете

В пограничните области е очертана и специална зона за наблюдение

Франция предприема мерки срещу разпространението на африканската чума по свинете. По границата с белгийския регион Валония ще бъде изградена ограда. В пограничните области е очертана и специална зона за наблюдение.

В тази зона, която обхваща 134 общини в четири департамента, се забранява ловът на диви прасета, съобщиха от земеделското министерство в Париж. Засилени са мерките за биосигурност, при които всички транспортни средства, превозващи свине, трябва да бъдат почиствани и дезинфекцирани след всеки курс, а свинфермите, трябва да имат двойни ограждения. В 91 общини е забранен достъпът на хора до горите, спрени са всички горскостопански дейности.

След като в заразения регион на Белгия бяха умъртвени близо 4 хиляди домашни свине, от агроведомството на Валония съобщиха, че 60-те засегнати ферми ще получат не само обезщетение за всяко животно, но и допълнителни средства, които да компенсират пропуснатите им ползи, тъй като фермерите в момента нямат право да купуват нови животни.

Междувременно Малайзия отмени забраната за внос на белгийско замразено свинско, стига то да не идва от заразения регион. Азиатската страна купува средно по 1500 тона месо от Белгия. Свиневъдният сектор в Белгия се надява, Южна Корея и Филипините също да отменят забраната. Доставките за там възлизат на около 15 хиляди тона годишно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.