1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ не е получавала данни от общините за увеличена популация на безстопанствените котки

БАБХ не е получавала данни от общините за увеличена популация на безстопанствените котки

Според експертите проблемът може да бъде овладян чрез съвместните усилия на цялото общество

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не е получавала данни за извършено преброяване на наличните популации на безстопанствените котки в страната, което е в пряката компетентност на общините. Поради липсата на данни от тяхна страна БАБХ не може да направи конкретни изводи за динамиката в популацията им или за увеличаването ѝ, въпреки получените в Агенцията сигнали за нейното нарастване.

Съгласно разпоредбите на Закона за защита на животните (ЗЗЖ) всяка община приема своя програма за овладяване на популацията на безстопанствени животни.

В нея трябва да са разписани разработени дългосрочни и устойчиви стратегии за ефективно постигане на националните цели, а именно:

  • Подобряване здравето и благосъстоянието на населението като се минимализира риска от разпространението на заразни болести и инфекции, възникване на зоонози;
  • Намаляване броя на безстопанствените животни;
  • Предотвратяване, и преустановяване на незаконната търговия с безстопанствените кучета;
  • Предотвратяване, и преустановяване на нерегламентираният им транспорт в и извън границите на страната ни;
  • Завишаване на контрола върху отглеждането на домашните животни (контрол върху отглеждането на домашни любимци, респективно размножаването им, безотговорното отношение към поколението им, и най-вече изоставянето им от страна на техните собственици);
  • Стимулиране на активността на гражданите и тяхното адекватно съдействие за решаване проблемите, към които тези програми са насочени.

Според изискванията, посочени в чл. 40, ал. 3 от ЗЗЖ: „Общинските съвети приемат програма за изпълнение на националната програма и план за действие на съответната община, които отговарят на изискванията на наредбата по ал. 2‘‘. В тази връзка преброяването на безстопанствените кучета и котки е в пряката компетентност на общините.

Наличието на безстопанствени животни на дадена територия е в пряка зависимост от установените взаимоотношения в обществото. Освен да наблюдават и докладват за наличието на бездомни животни, гражданите следва да възпитават нетърпимост към практиките за изоставяне на животните. Целта е спазването на правилата и подобряването на условията за хуманно отношение към животните в страната.

Според експертите на БАБХ проблемът може да бъде овладян чрез съвместните усилия и работа в тясно сътрудничество на цялото общество със съответните компетентни органи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.