1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 114 оризопроизводители получават субсидии по СЕПП в Пловдивска област

114 оризопроизводители получават субсидии по СЕПП в Пловдивска област

Областната дирекция на ДФЗ в Пловдив е най-голямата в страната

Българското оризопроизводството е съсредоточено в Пловдивския регион.  От засетите с пролетната култура площи през тази година, в размер на 101 700 дка, над 75 000 дка се намират в Пловдивското поле. За Кампания 2017 субсидии по СЕПП са получили 114 земеделски стопани, на обща стойност близо 1, 5 млн. лв. Това съобщи директорът на ОД на ДФ „Земеделие“ Йосиф Ячев по време на инициативата „Дни на отворени врати“. Той поясни, че в България оризът не е признат за чувствителен продукт, което означава, че оризопроизводителите получават субсидии на декар като всички останали производители на различните видове зърнени култури.

Оризопроизводството изисква специфични условия за отглеждане, свързани с използването на поливни води и съществуването на напоителни системи. Едно от най-големите предизвикателства при отглеждане на културата е жътвата. Поради специфичната технология, площите обикновено са силно преовлажнени, което налага използването на по-специална техника, каза Ячев. Мерките от ПРСР 2014 – 2020 дават възможност за закупуване на нужната техника за засяване и прибиране на оризовата реколта, както и създаване на помещения и предприятия за обработка на продукцията.

Областната дирекция на ДФЗ в Пловдив е най-голямата в страната. Само по схемите и мерките на директните плащания тя обслужва над 7 500 земеделски стопани, подчерта Йосиф Ячев. За Кампания 2017 най-много са земеделските производители - 5 925, които за получили подпомагане по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). Субсидиите, които се разпределят между тях са на обща стойност над 41, 678 млн. лв.

За селскостопански практики, благоприятни за климата и околната среда (зелени директни плащания) (ЗДП) – са изплатени над 26, 354 млн. лв. на 5 881 земеделски стопани от областта.

По Схемата за преразпределително плащане (СПП) са платени над 7, 622 млн. лв. на 5 911 земеделски стопани.

1 142 земеделски производители са получили близо 3, 573 млн. лв. по подмярка 13.1 (НР1–„Компенсационни плащания в планински райони“) от марка 13 „Плащания за райони, изправени пред природни или други специфични ограничения“.

По подмярка 13.2 (НР2 – „Компенсационни плащания за други райони, засегнати от значителни природни ограничения“) са изплатени близо 1, 646 млн. лв. на 568 бенефициенти.

872 земеделски производители са получили общо 6, 460 млн. лева по Схема за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството (ПНДТ).

По направление Биологично растениевъдство от Мярка 11 - „Биологично земеделие” 240 стопани са получили близо 2, 884 млн. лв.

По Схемата за млади земеделски стопани (МЗС) са изплатени над 73 хил. лв. на 371 стопани.

По Схемата за обвързано подпомагане за плодове – СП (други) са изплатени над 1, 344 млн. лв. на 590 земеделски стопани.

По Схемата за обвързано подпомагане за плодове - СП (основна група) са изплатени 4, 070 млн. лв. на 960 бенефициенти, каза още Ячев.

Голям беше интересът към „Дните на отворените врати“ в ОД на ДФ „Земеделие“ в Пловдив. По време на инициативата около 100 земеделски производители посетиха дирекцията като голяма част от тях донесоха своите документи за да докажат реализираното мляко и разпределението на телетата в стопанствата си. Земеделските производители изразиха очакванията си да бъде отпуснато финансиране за изграждане на нови и възстановяване на стари напоителни съоръжения по ПРСР. Те обясниха, че това е от голямо значение за развитието на култури като леща, царевица, картофи.

Бенефициентите изразиха своето задоволство от възможност за правят индивидуални справки на страницата на ДФЗ в интернет. Там те могат да проверяват цифровите данни за очертаните от тях парцели, изпратените писма от ДФЗ, площите в допустим слой, оторизираните суми по различните схеми за всяка една кампания и други данни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.