1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Симеон Славчев: Няма чуваемост в Общинския съвет по темата със завода за изгаряне на отпадъци

Симеон Славчев: Няма чуваемост в Общинския съвет по темата със завода за изгаряне на отпадъци

Комисиите в СОС отхвърлиха идеята за референдум

Няма чуваемост от страна на управляващите Столична община по темата със завода за изгаряне на отпадъци. Това заяви общинският съветник и съпредседател на „Политическа група 5” Симеон Славчев след като предложението за референдум за завода за изгаряне на отпадъци беше отхвърлено от постоянните комисии в Столичния общински съвет.

От началото на седмицата в СОС се разглежда доклада за допитване до гражданите дали да има завод за отпадъци в центъра на града, който беше внесен от 15 общински съветници от различни опозиционни партии.

Съветниците се обединиха около мотивите, че технологията, която се предлага ще доведе до щети за околната среда и здравето на столичани.

Предложението за референдум беше разгледано в постоянните комисии по инженерна структура и енергийно планиране, опазване на околната среда, финанси и бюджет, икономика и собственост, местно самоуправление и нормативна уредба. По време на гледането в Комисията по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика общинските съветници от „Политическа група 5” Симеон Славчев и Венци Мицов напуснаха заседанието. „Мнозинството в СОС гласува абсолютно автоматично и силово, без да се обърне никакво внимание на основните причини, заради които внесохме доклада, нито на експертизата, която се съдържа в него, а се търсят процедурни хватки докладът да бъде отхвърлен и референдумът да не се проведе”, коментира Славчев. „Това поведение не е конструктивно и не може да доведе до нищо добро. Става дума за качеството на живот и опазването на околната среда в София, за здравето на хората и е безотговорно да се действа така”, заяви общинският съветник. Той е категоричен, че борбата за това гражданите на столицата да имат последната дума за завода за изгаряне на отпадъци продължава. „Готови сме да предприемем всички възможни законови мерки, но жителите на София да бъдат първо, информирани за всички негативни влияния и последици от изграждането на завода за изгаряне на отпадъци и второ, пряко да участват при взимането на това изключително важно стратегическо решение за тях и столицата, обясни съпредседателят на „Политическа група 5”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.