1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕС дава 300 млн. евро за чисти океани

ЕС дава 300 млн. евро за чисти океани

Брюксел ще отпусне общо 182 милиона евро за научни изследвания и иновативни проекти при аквакултурите

Нови 300 милиона евро ще предостави Европейският съюз за инициативи за опазване на чистотата на световните океани. Това стана ясно на ежегодната международна конференция, която се проведе на остров Бали.

Със предоставените средства Европа ще подкрепи борбата срещу замърсяването на моретата с пластмаси, както и мерки за устойчиво развитие на риболова и за научни изследвания и мониторинг. На миналогодишната конференция на остров Малта, на която Европейският съюз беше домакин, Брюксел отпусна 550 милиона евро.

"Трябва да действаме бързо и решително, и то в глобален мащаб. С новите инициативи Европейският съюз показва своята загриженост за сигурността, чистотата и устойчивото използване на морските ресурси", изтъкна Федерика Могерини, Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи.

Кармену Вела, комисарят по околна среда и рибарство, допълни от своя страна: "Ние се нуждаем от океаните, но и те се нуждаят от нас. Спешно трябва да намалим отпадъците и вредните вещества, които попадат в моретата, и да прекратим бракониерския риболов, за да опазим чувствителните морски екосистеми."

Брюксел ще отпусне общо 182 милиона евро за научни изследвания и иновативни проекти при аквакултурите. С 13 милиона евро ще бъде финансирана програмата Коперник, която следи чистотата на крайбрежните води и предупреждава при опасности от природни катаклизми. В международен план Европа ще подкрепи с 9 милиона евро инициативи за намаляване на пластмасовите отпадъци в Югоизточна Азия, други 7 милиона се предоставят за опазване на морските екосистеми в този регион.

Към финансирането на инициативите за чисти океани се включиха и частни компании и фондации. Голяма американска организация дава 86 милиона долара за подкрепа на крайбрежни общини в 10 държави, сред които Фиджи, Индонезия, Танзания и Перу. Тези страни притежават едни от най-големите риболовни флоти в света, пред бреговете им има коралови рифове и силно зависят от риболова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.