1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Огнище на птичи грип е открито във ферма в село Богданица, община Садово

Огнище на птичи грип е открито във ферма в село Богданица, община Садово

В наблюдаваната 10-километрова зона влизат 8 населени места от община Садово, 5 от община Асеновград и две от Първомайско

Огнище на птичи грип е открито във ферма в село Богданица, община Садово. Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните - Пловдив д-р Камен Янков.

Засегнати са 39 000 кокошки-носачки. Вече е започнало унищожаването им, като е констатиран и голям процент смъртност.

„Инспекторите проверяват движението на яйцата на кокошките, засегнати от инфлуенцата, като ще бъдат изтеглени всички количества яйца от тези кокошки, които са от 21 дни назад”, каза още д-р Янков, цитиран от Агенция Фокус.

Унищожените птици ще бъдат загробени, съгласно изискванията за недопускане на разпространяването на заболяването. Ще бъде направена и дезинфекция на помещенията, където са отглеждани кокошките, а собствениците ще бъдат обезщетени. Определена е 3-километрова предпазна зона, в която влизат селата Богданица, Ахматово и Селци от община Садово.

В наблюдаваната 10-километрова зона влизат 8 населени места от община Садово, 5 от община Асеновград и две от Първомайско. В тези зони се забранява търговията с птици и яйца за разплод, като единствено може да се колят, спазвайки изискванията на нормативната база. Забраняват се и пазарите, панаирите и изложбите за птици.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.