1. Начало
  2. Интервюта
  3. Пазари
  4. Българското зърнопроизводство е на изключително високо ниво

Българското зърнопроизводство е на изключително високо ниво

Джей О`Нийл - американски експерт по зърнени пазари

- Г-н О`Нийл, вие за втори път посещавате нашата страна – по покана на фондация „Америка за България“. Какво е вашето впечатление от развитието на зърнения сектор у нас?

- Впечатлен съм. Българското зърнопроизводство се развива на високо ниво – то е модерно и ефективно. Географското положение на България я прави важен играч на зърнения пазар в Черноморския басейн. И към днешния момент за страната ви има много добри възможности, защото регионът като цяло е с много голям потенциал за развитие . Но също така имате пред себе си и доста  предизвикателства.

- Какви са предизвикателствата пред българското зърнопроизводство?

- В рамките на самия Черноморски басейн отделните държави са конкуренти на зърнения пазар. Тук са едни от големите играчи – Русия, Украйна. И този фактор оказва силно влияние на международните борси. Пазарните хоризонти пред българското зърнопроизводство са широки, стига браншът да може да отговори на конкурентните играчи – най-вече като качество на зърното.

- Как голямата политика влияе на международните пазари? Няма как да не ви попитам за американския президент Доналд Тръмп – каква личност е той?

- Доста хора са изненадани, когато анализират политиката на Тръмп. Защото се оказва, че колкото и оспорвано да е неговото поведение, в крайна сметка той изпълнява своите предизборни обещания. А хората са отвикнали политиците да държат на думата си, по-скоро очакват обратното. Е, никой, разбира се не може да знае какво ще напише президентът Тръмп в Туитър и това разстройва мнозина. Разстойва и зърнените пазари, но за кратко.

Интервю на Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.