събота, 20 Април 2019, 03:12
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
09 Ное 2018 08:58 | Новини

Общоевропейско допитване за задължителни пиктограми върху опаковките на храните стартира гражданска инициатива

Комисията вече регистрира гражданската инициатива

Общоевропейско допитване за задължителни пиктограми върху опаковките на храните стартира гражданска инициатива
Оцени статията
|
Ключови думи: ЕС, етикети, пиктограми, храни

Общоевропейско допитване за задължителни пиктограми върху опаковките на храните стартира гражданска инициатива. Жителите на всичките 28 страни в Европейския съюз ще могат да гласуват дали подкрепят идеята да има специални етикети за вегетариански и вегански продукти.

Целта на инициаторите на допитването е потребителят от пръв поглед да разбере дали дадена стока е подходяща за вегетарианци или вегани, се казва в съобщение на Европейската комисия.

"В момента вегетарианците и веганите в Европейския съюз трудно могат да установят дали могат да консумират определен продукт. Затова призоваваме Европейската комисия да въведе задължителни пиктограми за всички храни", се казва в изявление на организаторите на допитването. Комисията вече регистрира гражданската инициатива, но още не се е изказала по същество. Това ще стане само, ако в рамките на една година инициаторите съберат повече от 1 милион подписа от най-малко 7 държави.

В такъв случай Европейската комисия е длъжна да реагира най-късно до три месеца и да предприеме съответни законодателни мерки. Подобни граждански инициативи са официално признати от 2009 година насам. Чрез тях жителите на страните-членки имат възможност да поставят дадена тема в дневния ред на властите в Брюксел.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker