1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Общоевропейско допитване за задължителни пиктограми върху опаковките на храните стартира гражданска инициатива

Общоевропейско допитване за задължителни пиктограми върху опаковките на храните стартира гражданска инициатива

Комисията вече регистрира гражданската инициатива

Общоевропейско допитване за задължителни пиктограми върху опаковките на храните стартира гражданска инициатива. Жителите на всичките 28 страни в Европейския съюз ще могат да гласуват дали подкрепят идеята да има специални етикети за вегетариански и вегански продукти.

Целта на инициаторите на допитването е потребителят от пръв поглед да разбере дали дадена стока е подходяща за вегетарианци или вегани, се казва в съобщение на Европейската комисия.

"В момента вегетарианците и веганите в Европейския съюз трудно могат да установят дали могат да консумират определен продукт. Затова призоваваме Европейската комисия да въведе задължителни пиктограми за всички храни", се казва в изявление на организаторите на допитването. Комисията вече регистрира гражданската инициатива, но още не се е изказала по същество. Това ще стане само, ако в рамките на една година инициаторите съберат повече от 1 милион подписа от най-малко 7 държави.

В такъв случай Европейската комисия е длъжна да реагира най-късно до три месеца и да предприеме съответни законодателни мерки. Подобни граждански инициативи са официално признати от 2009 година насам. Чрез тях жителите на страните-членки имат възможност да поставят дадена тема в дневния ред на властите в Брюксел.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.