1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Споразумението за свободна търговия между ЕС и Япония беше одобрено от Търговската комисия в ЕП

Споразумението за свободна търговия между ЕС и Япония беше одобрено от Търговската комисия в ЕП

Предвидено е отпадане на митническите такси при свинското и говеждото месо

Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Япония беше одобрено от Търговската комисия в Европейския парламент. През декември предстои то да бъде гласувано и в пленарната зала.

Според народните представители в Търговската комисия договорът е най-мащабният за всички времена. Той е и важен сигнал за една открита, справедлива и базирана на точни правила международна търговия, се казва в декларацията на Комисията.

В сектора на селското стопанство е предвидено отпадането на митническите такси при свинското и говеждото месо. В момента Япония облага вноса на свинско с 4,3 процента, които през следващите 10 години ще бъдат постепенно свалени до нула. За говеждото месо е заложен 15-годишен преходен период, през който сегашното мито от 38,5 на сто трябва да падне до 9 процента. През това време Европа ще има определен контингент за внос в Япония, който да защити тамошното производство. Ще отпаднат и повечето митнически такси за вина и високоградусови алкохолни напитки. Търговията с млечни продукти ще бъде либерализирана на 85 процента, като за повечето сирена Япония няма да налага мита. За да влезе в сила, договорът трябва да бъде ратифициран и от японския парламент. Засега не е ясно кога ще бъде гласуването в Токио.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.