1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Над 9 милиона тона слънчоглед ще приберат стопаните в Европейския съюз тази година

Над 9 милиона тона слънчоглед ще приберат стопаните в Европейския съюз тази година

Неблагоприятните метеорологични условия не са се отразили на културата

Над 9 милиона тона слънчогледово семе ще приберат стопаните в Европейския съюз тази година, показват изчисленията на Европейската комисия. За актуалната кампания бяха засети общо 4 милиона хектара.

Макар че тазгодишната реколта е с 8 процента по-слаба от 2017-та, тя остава с 6 на сто над средното за последните 5 години. Прогнозираните добиви се движат около 2,4 тона от хектар, което е с близо 200 килограма над очакванията от месец юни.

Отчитайки добрите резултати, експертите посочват, че неблагоприятните метеорологични условия, повлияли отрицателно на зимните посеви и най-вече на рапицата, не са се отразили на слънчогледа. По време на сеитбата условията бяха добри, а сушата и високите температури през лятото не попречиха на развитието на растенията.

На челните места в Европейския съюз са Румъния, България и Унгария. След тях се нареждат, но с доста голяма разлика, страни като Испания, Италия и Франция. Като цяло добивите в източната част от Европейския съюз са по-добри от тези на Запад. Заради липсата на сурови фуражи в големи региони на Западна Европа слънчогледовият шрот е силно търсен. В момента декемврийските фючърси се търгуват за 205 евро на тон, което е с 60% повече от миналата година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.