1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕП прие новия вариант на регламента за възобновяемите енергийни източници

ЕП прие новия вариант на регламента за възобновяемите енергийни източници

Запазва се делът от 7 процента на биогорива

На пленарно заседание в Страсбург Европейският парламент прие новия вариант на регламента за възобновяемите енергийни източници. При постигнатия компромис до 2030 година делът на тези източници в транспорта трябва да нарасне от 10 на 14 процента.

Запазва се делът от 7 процента на биогорива, произведени от захарна тръстика и фуражни култури. Първоначално беше предвидено този дял постепенно да бъде сведен до нула и да се премине към т.н. биогорива от второ поколение, т.е. такива, които не се правят от култури, използвани за храна. Така досега произвежданите биоетанол и биодизел запазват правото си на съществуване, но няма да увеличават дела си. Аргументите против бяха заради конкуренцията за площи между горива и храни. Компромисното предложение предвижда, след 2025 година горивата от второ поколение да имат дял от минимум 1 процент, а след 2030 година този дял да нарасне на 3,5 на сто.

От КОПА и КОДЖЕКА изразиха задоволство от гласуването в Европарламента, най-вече заради факта, че 7-процентният дял на биогоривата ще се приспада от 14-те процента възобновяема енергия в транспортния сектор. В същото време фермерската организация критикува, че преди 2030 година няма да има забрана за употреба на палмово масло. То е в силна конкуренция на произвежданите в Европейския съюз биогорива, както и на протеиновите фуражни съставки, получавани като страничен продукт при преработката за горива.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.