1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Награда за хуманно отношение към животните за първи път беше връчена на тазгодишното изложение в Хановер

Награда за хуманно отношение към животните за първи път беше връчена на тазгодишното изложение в Хановер

Носител на отличието е скенер за млечни крави

Награда за хуманно отношение към животните за първи път беше връчена на тазгодишното изложение в Хановер. Носител на отличието е скенер за млечни крави.

Наградата е учредена от Германския съюз на ветеринарните лекари и ще се дава за проекти, правещи живота на селскостопанските животни по-лесен. Отличеният скенер е разработен от частна фирма и получи съфинансиране от Германската служба за земеделие и прехрана.

Скенерът автоматично "оглежда" всяка крава, преминала през доилнята, и показва състоянието и размерите на тялото, както и походката й. Така стопанинът веднага вижда, ако животното има проблеми и се нуждае от лечение.

Апаратурата разпознава кравите в едно стадо посредством електронен чип, поставен в ушите. Данните от скенера се обработват от специален софтуер за управление на млечното стадо, който алармира фермера за евентуални нередности, например при състоянието на копитата, на вимето или на ставите. Предимствата за стопанина са, че пести време и пари и не е необходимо да фиксира кравите, за да ги прегледа ветеринар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.