1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 80 неправителствени организации настояват са повече справедливост в агросектора

80 неправителствени организации настояват са повече справедливост в агросектора

Исканията им са за повече екология в селското стопанство

Колко справедлива и солидарна с фермерите ще бъде новата Обща селскостопанска политика? Ще бъдат ли разрушени селските структури и ще се оправдаят ли страховете, че земеделието ще се превърне в индустрия? Отговор на тези въпроси потърсиха 80 неправителствени организации на митинг пред сградата в Брюксел, в която заседаваха европейските министри на селското стопанство.

Представителите на екологични, земеделски и благотворителни организации настояват за повече справедливост, солидарност и опазване на околната среда в селското стопанство. Преди началото на поредния Аграрен съвет те връчиха 114 хиляди подписа на Елизабет Кьостингер с искането за по-амбициозни екологични цели в Общата селскостопанска политика след 2020 година.

"Мечтаем за една по-зелена и по-справедлива аграрна политика, при която фермерите получават полагащото им се заплащане, а потребителите – здравословна и устойчиво отгледана храна", казаха участници в митинга. "Притесняваме се, че досегашните предложения за реформата на Общата селскостопанска политика не са достатъчно конкретни и амбициозни по отношение на екологията. Има голяма вероятност националните правителства още повече да ги разводнят", допълват те.

Исканията им са за повече екология в селското стопанство. Темата трябва да остане важна част от европейския проект и не бива да бъде изместена от разпределянето на паричните потоци.

Солидарното земеделие, за което настояват неправителствените организации, поставя на първо място идеята за директни продажби и непосредствена близост между фермер и потребител. Така стопаните и домакинствата, пазаруващи от тях, си делят разноските и добивите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.