1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Близо 31 милиона тона пшеница са ожънали тази година фермерите в Канада

Близо 31 милиона тона пшеница са ожънали тази година фермерите в Канада

Почти 23 милиона тона се падат на лятната пшеница

Близо 31 милиона тона пшеница са ожънали тази година фермерите в Канада. Това са над 1 милион тона повече, отколкото през 2017-та, сочи официалната статистика.

Почти 23 милиона тона се падат на лятната пшеница, 2,5 милиона тона - зимна и 5,7 милиона тона - твърда пшеница. Най-голям ръст бележи именно твърдата пшеница, чието производство е скочило с 14 процента. Първите проби от новата реколта показват, че качеството на твърдата пшеница е отлично. Въпреки това, канадското зърно трудно намира купувачи на световния пазар, особено след като от миналата година Италия поставя по-високи изисквания за вносни партиди. Европейската страна е един от най-големите потребители на твърда пшеница, от която се правят макаронените изделия. Заради новите италиански норми, Канада загуби 60 на сто от пазарното си присъствие на територията на Ботуша.

При другите видове зърно обаче качеството на тазгодишната канадска реколта няма да е особено добро, прогнозират експерти. Причината е високата влажност по време на жътвата, която продължи до началото на октомври, когато на места започнаха първите снеговалежи. Този проблем засяга най-вече лятната пшеница, ечемика и овеса. Първоначалните оценки са, че голяма част от прибраното зърно ще е годно единствено за фураж.

През настоящата година канадските фермери постигнаха 10-годишен връх при отглеждането на полски култури, като най-голямо увеличение на площите имаше при лятната пшеница и при рапицата. Соята също бележи ръст и се очаква той да продължи и през следващите години. Експертите предполагат, че за сметка на това ще намалеят площите с пшеница.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.