1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейският бюджет за 2019 година – под въпрос

Европейският бюджет за 2019 година – под въпрос

Депутатите от Европарламента и представителите на страните-членки продължават да спорят за параметрите на разходите

Ще бъде ли готов навреме бюджетът на Европейският съюз за следващата година? Въпросът става все по-актуален, след като депутатите от Европарламента и представителите на страните-членки продължават да спорят за параметрите на разходите. Съгласие има единствено за размера на средствата, които Европейският съюз ще похарчи през 2019 година.

След поредица от дебати, преговарящите се споразумяха и постигнвха компромисен вариант при който общата заложена сума в европейския бюджет е 165 милиарда и 600 милиона евро. От тях около 57 милиарда ще бъдат предоставени за селскостопанския сектор. Първоначално евродепутатите искаха 770 милиона повече, докато страните-членки настояваха за милиард и половина по-малко. В края на краищата договорената сума е с 3 процента по-голяма от тази за настоящата година.

Продължават разногласията относно финансирането на по-големите разходи. Европейските народни представители искат да се прехвърлят неизразходвани средства от сегашния бюджет, докато държавите са против това предложение. Аргументът им е, че по този начин ще загубят контрол над разходите.

Ще се наложи комисарят по бюджета Гюнтер Йотингер да изработи ново предложение, коментират от Брюксел. Ако до края на годината бюджетът не е готов, от 1 януари влиза в сила т. нар. извънреден бюджет, който за всеки месец забавяне е равен на една дванайста част от стария бюджет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.