1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Държавна помощ за сертифициране по Global G.A.P. ще стартира от началото на 2019 г.

Държавна помощ за сертифициране по Global G.A.P. ще стартира от началото на 2019 г.

Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на събитие

„Чрез търговските вериги българските производители имат възможността техните продукти да намират все по-трайно място на централно и западноевропейските пазари. От началото на следващата година стартираме държавна помощ за поемане на 50% от разходите за сертифициране по Global G.A.P. на производителите на плодове и зеленчуци, което ще им даде още по-добър достъп до големия ритейл“. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на събитие по повод развитието на търговска верига у нас, част от инициативата на МЗХГ „Аз подкрепям българските производители, подкрепи ги и ти”. 

62 процента е делът на българските продукти в големите вериги, при хлебните изделия в компанията стига и до 100%, каза още министър Порожанов. Той припомни, че през седмицата беше одобрена от ЕК и държавната помощ за малки мандри, която е до 60 000 лв. Министерството работи за подобна схема и за малките  кланици, за доилни апарати, както и за хладилно съхранение на плодове и зеленчуци. 

“Пожелавам на всички производители много успех и да надграждате продуктите, за да се гордеете с тях не само на българския, но и на международния пазар”, заяви още земеделският министър. 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.