1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС спря разпространението на неразрешена генетично модифицирана бактерия във фуражи

ЕС спря разпространението на неразрешена генетично модифицирана бактерия във фуражи

БАБХ извърши проверка и наложи забрана на доставен у нас фураж, в който е вложена неразрешената форма на витамин В2

Чрез Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) на 2 октомври 2018 г. Белгия разпространи информация за установено наличие на ДНК на неразрешния генетично модифицирания щам на Bacillus subtilis, който е използван при производството на витамин В2 (80%). Засегнатият витамин В2 е с произход Китай.

На 20 септември 2018 г. в Официалния вестник на Европейския съюз е публикуван Регламент (ЕС) 2018/1254 относно отказ да се предостави разрешение за употреба на рибофлавин (80%), произвеждан чрез ферментация с генетично модифицирания щам на Bacillus subtilis KCCM 10445, като фуражна добавка, принадлежаща към функционалната група „витамини, провитамини и химически добре дифинирани вещества, които имат подобен ефект“. Отказът е на основание на извършена нова оценка на риска от Европейския орган по безопасност на храните на вече съществуващия продукт рибофлавин (80%), произвеждан чрез ферментация с генетично модифицирания щам на Bacillus subtilis KCCM 10445 поради изтичащия 10 годишен срок за разрешението му. Регламентът е гласуван с единодушие от всички държави членки.

В конкретния случай се прилагат разпоредбите на посочения Регламент по отношение на изтеглянето от пазара на наличните количества Витамин В2, витаминните премикси, в които е вложен и комбинираните фуражи като са посочени съответни срокове. Считано от 11 ноември 2018 г. фуражната добавка витамин В2 (80%), произведен чрез ферментация с генетично модифицирания щам на Bacillus subtilis KCCM 10445 е изтеглен от пазара. За генетично модифицирания щам на Bacillus subtilis KCCM 10445 се прилагат разпоредбите на Регламент (ЕО) № 1829/2003 за генетично модифицираните храни и фуражи.

На 22 ноември 2018 г. (следобед) чрез Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) към Европейската комисия се получи информация, че в България е доставен фураж от доставчик в Германия – допълващ минерален фураж, в който е вложен от засегнатия в нотификацията неразрешена форма на витамин В2, произведен чрез ферментация с неразрешения генетично модифицирания щам на Bacillus subtilis. От същия доставчик фуражи са разпространени до още четири държави членки на ЕС и една държава член на Споразумението на Европейското икономическо пространство.

Българска агенция по безопасност на храните предприе незабавни действия. При извършената проверка в склада на българския оператор е установено наличие на 875 кг допълващ минерален фураж. Наложена е забрана на установеното количество от Агенцията.

Допълващият минерален фураж е доставен на 16 юли 2018 г. в количество 3 000 кг. В периода от 16.07. до 16.11. 2018 г., 2 125 кг. от засегнатата партида са доставени до 5 български производителя, които вече са уведомени да преустановят употребата на допълващия минерален фураж за прасета стартер.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.