1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Добър старт на проекта „Почистване на океана“

Добър старт на проекта „Почистване на океана“

Системата ще събира пластмасови отпадъци във водите между Калифорния и Хавайските острови

Първите тестове на системата за събиране на пластмасови отпадъци по проекта "Почистване на океана" показват отлични резултати. След като през септември 600-метровата бариера напусна пристанището на Сан Франциско, тя пристигна на предвидената си позиция в Тихия Океан.

Системата ще събира пластмасови отпадъци във водите между Калифорния и Хавайските острови, на около 500 километра от Сан Франциско. Там се намира т.н. "Голямо тихоокеанско отпадъчно петно" с площ от милион и половина квадратни километри, колкото 15 Българии.

Въпреки първоначалните трудности, проектът вече е навлязъл в работен режим и показва добри резултати, съобщават от университета в холандския град Делфт, където работи изобретателят Боян Слат. В началната фаза тестовете бяха провеждани с много по-къси бариери, така че никой не е бил наясно как ще се държи 600-метровата инсталация в реални условия. Учените наблюдават работата й с дронове и от придружаващите кораби, както и чрез вградени в поплавъците камери.

Екипът на Слат има намерението да пусне около 60 такива системи на вода, за да освободи световните океани и морета от натрупаната пластмаса. Разположената в полукръг бариера е отворена срещу течението и събира плуващите по повърхността и на малка дълбочина отпадъци. За радост на екипа засега не се наблюдават морски животни, уловени в мрежите, които стигат на 3 метра дълбочина.

Единственият проблем засега е, че при по-силен вятър и съответно по-силно течение тази мрежа се огъва под напора на събраните боклуци и част от тях биват отнесени от водата. За да спрат този ефект, учените стесниха отвора на системата, което я прави по-устойчива на течението. Около Нова година събраните отпадъци ще бъдат прехвърлени на кораби и стоварени на брега, където ще бъдат рециклирани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.