1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Новата ОСП трябва да бъде обвързана със заетостта в селата смятат синдикати

Новата ОСП трябва да бъде обвързана със заетостта в селата смятат синдикати

Директно плащане да получават само стопанствата, които отговарят на европейските социални стандарти

Новата Общата селскостопанска политика трябва да бъде по-социално насочена, като обвърже подпомагането на земеделците с наемане на работна ръка и осигуряване на растеж на стопанствата. Това мнение изразиха от Федерацията на независимите синдикати от земеделието. От Синдиката са на мнение, че трябва да има повече пари за малките и средните стопанства от Програмата за развитие на селските райони, както и да има таван на директните плащания. 

Сегашната ОСП не успя да отговори на нуждите от работни места в селскостопанския сектор, коментират от синдиката. Затова идеята е в новия програмен период да  има социална обезпеченост на работещите. Новата земеделска политика трябва да обвърже темите за условията на труд, квалификацията на работниците и заетостта във фермите с плащанията на стопаните.

Позицията на синдиката е директно плащане да получават само стопанствата, които отговарят на европейските социални стандарти. Тези, които залагат на недеклариран труд и използват работници на черно, без договори и без документи да бъдат изключени от възможността да ползват помощта. Скалата за намаление на тавана на директните плащания и обвързване на дегресията с разходите за заплати и труд е видим положителен тласък и изсветляване на труда в земеделието.

Синдикатите ще се борят за конкретни мерки и инструменти, с които да се осигурят повече работни места в селата, предвид обезлюдяването им.

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.