1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Военното положение в Украйна няма да засегне селското стопанство

Военното положение в Украйна няма да засегне селското стопанство

Снимка:

Към момента, по препоръка на властите, риболовните кораби са се прибрали в пристанищата

Въведеното в 10 области на Украйна военно положение няма да се отрази на селското стопанство и продоволствието в страната. Това съобщава земеделското министерство в Киев.

В случай, че конфликтът между Русия и Украйна се изостри, има риск за риболова в Азовско море, заплашени са и важни за украинския експрот пристанища, посочват от ведомството. В свой анализ на ситуацията заместник-министърът на земеделието Максим Мартинюк отбелязва, че голяма част от украинския риболов се осъществява именно в Азовско море, затова за Киев е от огромно значение договорената система да остане стабилна.

Към момента, по препоръка на властите, риболовните кораби са се прибрали в пристанищата. През миналата година през терминалите на Мариупол и Бердянск са преминали 5 процента от украинския износ на зърно. От земеделското министерство се опасяват, че ако "заради руската агресия" Керченският проток остане затворен, тези товари ще трябва да се пренасочат към пристанището на Одеса. Мартинюк обяснява също така, че страната му иска да остане надежден търговски партньор, който изпълнява своите задължения, но има опасност това да не става винаги в договорените срокове.

Засега военното положение не се е отразило върху цената на пшеницата, се казва в анализа на земеделското министерство. Вътрешният пазар не е заплашен от продоволствена криза, тъй като предлагането на основните храни остава по-голямо от търсенето, дори и в десетте области с военно положение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.