1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Френската хранителна индустрия губи 13,5 млрд. евро

Френската хранителна индустрия губи 13,5 млрд. евро

Най-засегнати от протестите са малките и средни предприятия

Френската хранителна индустрия търпи сериозни загуби заради продължаващите вече няколко седмици протести на т.н. "жълти жилетки". Щетите възлизат на 13 и половина милиарда евро Това съобщават от браншовата организация на производителите и преработвателите на хранителни продукти.

Най-засегнати от протестите са малките и средни предприятия, които много често не могат да доставят своите продукти до търговските обекти. Други пък не получават суровини, тъй като пътищата често са блокирани от недоволните граждани. Според браншовата организация сега е най-неподходящият момент за подобни протести, тъй като около Коледните и новогодишните празници хранителната индустрия генерира 20 % от годишния си оборот. Пътните блокади и вандалските прояви в градовете, при които жертва стават и хранителни магазини, са във вреда не само на сектора, но и на цялото общество, се казва в изявление на организацията, която настоява за незабавното вдигане на блокадите.

Вследствие на недоставени или забавени стоки много търговци отказват вече направени поръчки и връщат развалени продукти. Това създава допълнителни проблеми, тъй като складовите капацитети на производителите са изчерпани.

Междувременно френското правителство прави опит да успокои протестиращите. Министър-председателят Едуар Филип обяви, че отлага повишаването на акциза за горивата, което беше основната причина за масовото недоволство. Освен това цените на природния газ и електричеството за домакинствата ще бъдат замразени до края на зимата. Облекчения ще има и за бизнеса, обещават от министерството на икономиката. Компаниите ще могат да се възползват от удължени срокове за плащането на данъци и осигуровки. Най-засегнатите фирми ще могат да работят и в неделя, ако докажат, че така ще компенсират загубите от предишните седмици.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.