1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Австрия ще има омбудсман за нелоялни практики

Австрия ще има омбудсман за нелоялни практики

Създаден е и специален сайт за подаване на жалби

Австрия ще има независим омбудсман, който ще следи за нелоялни практики при търговията с хранителни стоки. Това обявиха министърът на земеделието Елизабет Кьостингер и представители на Сдружението на търговските вериги на съвместна пресконференция във Виена.

"Селскостопанските предприятия, преработвателите, търговците на едро и дребно, както и потребителите са брънки от веригата за осигуряването на нашата прехрана. По-малките участници в тази верига са уязвими към нелоялни практики и това са най-вече фермерите", заяви Кьостингер. Като първа стъпка в борбата с подобни практики министерство изработи "Каталог за справедливост". Създаден е и специален сайт за подаване на жалби, а няколко големи търговски вериги подписаха съвместна декларация, с която се задължават да спазват каталога. Създаването на омбудсман е следващата крачка, посочи Кьостингер.

Службата на омбудсмана ще бъде финансирана от държавата, но ще е напълно независима и няма да е подчинена на нито едно друго ведомство. "Нуждаем се от такава служба, защото там, където има правила, трябва да има и контрол", обясни Кьостингер своята инициатива. Австрийският омбудсман ще приема сигнали от фермери, производителски организации и преработватели, които може и да са анонимни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.