четвъртък, 23 Май 2019, 16:32
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
06 Дек 2018 17:37 | Новини

Австрия ще има омбудсман за нелоялни практики

Създаден е и специален сайт за подаване на жалби

Австрия ще има омбудсман за нелоялни практики
Оцени статията
|

Австрия ще има независим омбудсман, който ще следи за нелоялни практики при търговията с хранителни стоки. Това обявиха министърът на земеделието Елизабет Кьостингер и представители на Сдружението на търговските вериги на съвместна пресконференция във Виена.

"Селскостопанските предприятия, преработвателите, търговците на едро и дребно, както и потребителите са брънки от веригата за осигуряването на нашата прехрана. По-малките участници в тази верига са уязвими към нелоялни практики и това са най-вече фермерите", заяви Кьостингер. Като първа стъпка в борбата с подобни практики министерство изработи "Каталог за справедливост". Създаден е и специален сайт за подаване на жалби, а няколко големи търговски вериги подписаха съвместна декларация, с която се задължават да спазват каталога. Създаването на омбудсман е следващата крачка, посочи Кьостингер.

Службата на омбудсмана ще бъде финансирана от държавата, но ще е напълно независима и няма да е подчинена на нито едно друго ведомство. "Нуждаем се от такава служба, защото там, където има правила, трябва да има и контрол", обясни Кьостингер своята инициатива. Австрийският омбудсман ще приема сигнали от фермери, производителски организации и преработватели, които може и да са анонимни.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker