1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Първата космическа оранжерия е проект на Германия

Първата космическа оранжерия е проект на Германия

Учените се надяват експериментът да покаже как астронавтите ще могат да отглеждат домати и други зеленчуци

Първата космическа оранжерия за отглеждане на домати вече е факт. Проектът е на Германия, а целта  - да се тества как се развиват зеленчуци в условия на безтегловност.

Спътникът е разработен от Германския център за въздухоплаване и космически изследвания. Освен малката оранжерия, той носи и други инструменти за наблюдения и измервания. Учените се надяват експериментът да покаже как в бъдеще астронавтите ще могат да отглеждат домати и други зеленчуци при мисии до далечни планети. След старта на ракетата, който беше отлаган няколко пъти, първата й степен се върна на Земята, кацайки на специален кораб в Тихия океан.

В оранжерията са засети семена на сорт чери-домати, които е предвидено да поникнат и узреят в Космоса. Спътникът обикаля нашата планета на височина от 600 километра, като се върти около собствената си ос, имитирайки по този начин за 6 месеца най-напред гравитацията на Луната, а след това за половин година и тази на Марс. Около оранжерията са монтирани 15 камери, които ще записват развитието на растенията, засети в специална почва и торени с изкуствена урина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.