1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП и ЕС се разбраха за бюджет 2019 г.

ЕП и ЕС се разбраха за бюджет 2019 г.

Сумата е с 3,2 процента по-голяма от отпуснатата за настоящата година

Споразумение за бюджета за 2019 година постигнаха Европейският парламент, Европейският съвет и Европейската комисия. Средствата, които Брюксел се задължава да предостави за различни дейности, възлизат на 165,8 милиарда евро.

Сумата е с 3,2 процента по-голяма от отпуснатата за настоящата година. Към нея се добавят още над 148 милиарда евро за действителни разходи. "Парите на Европейският съюз и в бъдеще ще са насочени основно за икономически растеж, нови работни места, наука и иновации, както и за образование на младите. Друг наш приоритет са миграцията и подсигуряването на външните ни граници", обяви Гюнтер Йотингер, еврокомисар по бюджетните въпроси.

Близо половината от средствата по европейските задължения, т.е. 80,5 милиарда евро, са предвидени за икономиката, работните места и конкурентоспособността. За сектор селско стопанство са заделени повече от 59 милиарда евро като задължения и над 57 милиарда за действителни плащания. От тях 43 милиарда и 100 милиона ще бъдат разпределени като директни плащания и пазарна подкрепа. Съкращението на средствата е минимално, с 0,2 процента. Освободените средства отиват за финансиране на граничната защита, както и за службите, отговарящи за миграцията.

Постигнатото споразумение почива върху предположението, че след излизането си от Съюза през март 2019-та, Великобритания ще продължи да плаща своята досегашна вноска до края на 2020 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.