1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Африканската чума по свинете е унищожила най-малко две раси домашни свине в Украйна

Африканската чума по свинете е унищожила най-малко две раси домашни свине в Украйна

Става дума за Mиpгopoдcкaта и Голямата черна свиня

Африканската чума по свинете е унищожила най-малко две раси домашни свине в Украйна. Това съобщи в свой доклад Националната селскостопанска академия в Киев.

Става дума за Mиpгopoдcкaта и Голямата черна свиня, отглеждани в много украински стопанства. Особено трагично е изчезването на Mиpгopoдcкaта свиня, изтъкват учените. Тази раса е една от първите, селектирани в Украйна още в началото на миналия век. Официално е призната през 1940 година и е кръстена на град Миргород в област Полтава. Животните се отличават с черно-розовата си кожа, гъстата и къса четина и късите крака. Женските достигат тегло от 200 килограма, амъжките тежат максимум 275 килограма. Според доклад на Селскостопанската академия Африканската чума е заразила и четирите нейни стопанства, където са се отглеждали чистокръвни представители на тази раса. След принудителното умъртвяване на животните целият генетичен материал е унищожен, се казва в документа. Към момента не е ясно дали тези свине се отглеждат и в други държави, като има предположения за някои области на Русия, където преобладава подобен на украинския климат, към който Mиpгopoдcките свине са адаптирани.

В Украйна и двете изчезнали раси се отглеждат предимно за добив на свинска мас. Властите в Киев предполагат, че заради Африканската чума в най-скоро време вътрешният пазар ще изпита затруднения при намирането на мас, както и на свинско месо. Експертите предполагат, че страната ще трябва да внася свинско от чужбина, тъй като собственото производство непрекъснато намалява. През първото полугодие на 2018-та е регистриран спад с 3 процента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.