1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Във Видинско са открити два случая на ку-треска

Във Видинско са открити два случая на ку-треска

Стопаните не получават обезщетение от държавата заради заболяването

Два случая на ку-треска при овце са открити в област Видин. След консумация на прясно сирене от една от фермите там се е заразил мъж от София, съобщава bnr.bg.

Едното от стадата е в белоградчишкото село Дъбравка, второто е в кулското село Тополовец. Взети са необходимите мерки за неразпространение на заболяването, което е открито случайно, каза д-р Валерио Велков - началник отдел Здравеопазване на животните в Агенцията по храните във Видин.

От Дъбравка е трябвало да заминат животни за изложба в Хановер. На случаен принцип е взета проба. Има положителна за ку-треска и германците са отказали партидата.

Другото е в Тополовец, Кулско. Получена е информация, че софиянец си е купил прясно сирене, неузряло и го е консумирал, заболял е от ку-треска и по обратната връзка е открито стадото, където има една положителна положителна проба.

Заболяването се предава от кърлежи, не е типично за нашия регион, обаче заболяват и хора, при консумация на неузряло, прясно сирене или сурово мляко, леко пастьоризирано. Месото след термична обработка не е проблем.

Болните животни ще бъдат унищожени. Очакват се останалите проби. Стопаните не получават обезщетение от държавата заради заболяването. 

На двете ферми са направени оздравителни планове. Стадата се наблюдават. Наложени са карантини за продажба и движение на животните, до изясняване на здравния статус.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.