1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проливни дъждове и наводнения очакват Европа

Проливни дъждове и наводнения очакват Европа

Учените настояват политиците да намерят решение за ограничаване на глобалното затопляне

Повече проливни дъждове и наводнения ще има в бъдеще в Европа, Съединените щати и Русия в резултат на климатичните промени. За това предупреждават учени от Института за климатични изследвания в Потсдам. Тези метеорологични аномалии ще доведат до масивни загуби за селското стопанство.

В тропическите и субтропическите региони на Африка се очакват по-дълготрайни засушавания, придружени с високи температури. "Стигнахме до извода, че в тези части от Африка, Азия и Южна Америка ще регистрираме все по-често рекордни суши, докато на Север ще имаме все повече дъждове и наводнения", посочва един от ръководителите на изследването.

За целта на проучването екипът е анализирал промените при месечните количества валежи от цял свят, разглеждайки данните от близо 50 хиляди метеорологични станции, пръснати по цялата планета. Цифрите показват, че броят на месеците с рекордни валежи, регистрирани в източните и централни региони на САЩ, е нараснал с 25 процента за периода от 1980 до 2013 година. За същия период рекордни суши са отчетени в зоната Сахел южно от пустинята Сахара, като тяхната численост се е увеличила с 50 на сто.

В своя доклад, представен на конференцията за климата в Катовице, учените настояват политиците да намерят решение за ограничаване на глобалното затопляне. В противен случай до края на века температурите ще се покачат с 3 до 4 градуса, твърдят експертите. "Това ще доведе до още по-силни валежи и наводнения", се казва в документа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.