1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Откриха син език в немска кравеферма

Откриха син език в немска кравеферма

Очертана е 150-километрова зона за сигурност

Болестта син език беше регистрирана в немска кравеферма, разположена в провинция Баден-Вюртемберг. Властите очертаха 150-километрова зона за сигурност, която се простира и на териториите на няколко съседни провинции.

Засегната е цялата провинция Саар, както и южните части на Рейнланд-Пфалц и Хесен, съобщават от съответните министерства на земеделието.

Заболяването беше установено в сряда, когато ветеринарните власти бяха на рутинна проверка във фермата. Стопанството веднага е поставено под карантина, а очертаната зона за сигурност ще е в сила две години. Разположените в нея животновъдни стопанства, които отглеждат говеда, овце или кози ще имат правото да транспортират животните извън зоната само, ако са ваксинирани, поясняват ветеринарните власти. Всички стопанства са задължени да съобщят поголовието си на съответните регионални служби.

"Още през миналата година, когато болестта върлуваше във Франция, агитирахме нашите фермери да ваксинират животните си, но за съжаление само малцина последваха нашите съвети", сподели министърът на околната среда и земеделието на провинция Саар. По думите му ваксината е единственото средство за предпазване на преживните животни от инфекция. Болестта засяга овце, кози и говеда и се пренася от комари. Месото и млякото от заразени животни може да се консумира без проблеми, уверяват властите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.